Nya kvotregler i Danmark stoppar “kvotkungar”

 

Texten nedan är en översättning. Originaltexten kan läsas här:

https://www.thelocal.dk/20171117/new-danish-fisheries-deal-aims-to-reduce-quota-kings

Danmarks regering och parlamentspartier har kommit fram till en överenskommelse som syftar till att förhindra att landets fiskeindustri domineras av ett litet antal personer.
Genom att införa strängare reglering, ökad kontroll och starkare sanktioner syftar avtalet till att hindra så kallade kvotkungar från att kontrollera stora andelar av fiskekvoteringskvoter utfärda av staten. I en riktning som naturvårdsgrupper begärt för att förhindra överfiske.
“Vi kommer i mycket högre utsträckning att uppnå en rättvis balans i dansk fiske och hjälpa till att förhindra att fisket faller i väldigt få få händer i framtiden”, sade fiskeriminister Karen Ellemann till Ritzau.
Affären följer efter stark kritik av Danmarks Riksrevision och Statsrevisorerna avseende Miljö- och livsmedelsministeriets administration av fiskekvoter mellan 2003 och 2017.
Nya regler kommer att se till att det också beaktas outsourcat fiske när kvoten för enskilda fiskare bedöms, en avsteg från tidigare praxis där endast officiellt ägande betraktades som en del av enskilda kvoter.
De nya reglerna gör det svårare att äga eller hantera överdrivet stora kvoter genom kreativa ägarkonstruktioner, skriver Ritzau.
Alla fiskeföretag kommer också att vara juridiskt skyldiga att registrera sitt ekonomiska engagemang i andra företag eller privatpersoner som äger kvoter, enligt myndighetens rapport.
Detta kommer att se till att “gränserna är gränser”, sa Ellemann.
“Det kommer inte längre vara möjligt att kringgå kvotgränserna. Inte genom kryphål, kassaflöden eller annan kreativ akrobatik. I framtiden kommer gränser att vara begränsade “, berättade ministern Ritzau.
Inriktningen välkomnades av Ocean Conservation NGO Oceana.
“Oceana välkomnar ansatsen av den danska fiskeriministeren och parlamentet för att få slut på så kallade kvotkungar. Alltför länge har det danska fisket endast tjänat intresse för ett handfull industrifiskeföretag snarare än allmänheten. Att begränsa kvotkungarnas inflytande kommer också att vara ett steg i rätt riktning för att avsluta ett överfiske i Danmark, säger Lasse Gustavsson, verkställande direktör för Oceana i Europa, till The Local i ett skriftligt svar.
Ellemann tillade att regeringen skulle “titta på” situationer där ägare av för stor kvotandel kan vara skyldiga att sälja dem delvis.
Ett utredningsgrupp kommer också att inrättas för att säkerställa att reglerna följs.
“Slutligen introducerar vi betydligt hårda sanktioner. Det betyder att vi kommer att upptäcka fusk, och det kommer att straffas på ett sätt som kan märkas, sade Ellemann till Ritzau.
Överträdelser straffas med böter som är “inte bara småböter”, sade ministern.
De olika delarna i avtalet kommer att genomföras under nästa år och förväntas vara helt på plats senast 2019.

 

 

Föreslå en ändring

 

Google Translate för företag:ÖversättningsverktygWebbplatsöversättare
Om Google ÖversättGruppMobil

 

Om GoogleSekretess och villkorHjälp

Skicka feedback